Rekordår for Kyllingstad: – Det er gode muligheter for oss som har likviditet

Ståle Kyllingstad er på offensiven. 2023 blir igjen et rekordår.
Foto: Elin Høyland

av Morten Ånestad, Dagens Næringsliv
PUBLISERT: 29. DES 23

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad gjør det bedre enn noensinne, og pengene renner inn. Nå investerer han en halv milliard i eiendom.

Gliset er sjelden langt unna hos jærbuen og gründeren Ståle Kyllingstad. Og nå har han enda større grunn til smile. Mens andre bransjer sliter, går det nemlig bedre enn noensinne for Kyllingstad og hans IKM Gruppen.

– Det blir rekord, kan Kyllingstad si flere uker før året er omme.
– Omsetningen vil ende på rundt 6,2 milliarder kroner og ebitda på rundt 750 millioner kroner, sier han.
Ebitda er driftsresultat før avskrivninger. Selve driftsresultatet vil ende rundt 450 millioner kroner.

– Hva er årsaken?
– Det er en kombinasjon av gode markeder og at vi får brukt alt utstyret, sier Kyllingstad.

– Og kanskje at dere skrur opp prisene?
– Det får du meg aldri til å si.
Rekordresultatet i år kommer etter at også fjoråret ga rekord. Da endte omsetningen på 5,3 milliarder kroner og ebitda på 700 millioner kroner.

Ståle Kyllingstad

Stilling: Industrigründer

Alder: 63 år

Bakgrunn: Ståle Kyllingstad har bygget opp konsernet IKM Gruppen. Konsernet har hoveddelene av inntektene sine innenfor oljeservice, men har også satsninger innen fornybar og landbasert industri. Investeringsselskapet IKM Invest har store investeringer innen eiendom.

Den frittalende jærbuen har aldri vært redd for å si sin mening, enten det har gått ut over politikere eller oljeselskaper.

Kyllingstads industriimperium IKM Gruppen opplevde at en fjerdedel av omsetningen forsvant i oljenedturen. Under oljekrisen slet konsernet med inntjeningen. Nå er konsernet oppe igjen, og tjente i fjor mer enn noensinne før. Ståle Kyllingstads tre barn vil etter et generasjonsskifte eie 48 prosent av aksjene i selskapet.

På fritiden er Kyllingstad en lidenskapelig jeger. Han eier store jaktområder i Sirdalsheiene, der han tar med seg sine gode venner.

Kjøper tilbake eiendom

Den solide inntjeningen gjør at Kyllingstad nå har kjøpt tilbake tre store eiendommer han solgte for bare få år siden til et østlandsbasert investeringsselskap.
– Det er en transaksjon nær en halv milliard kroner inkludert gjeld, sier Kyllingstad.
Og er raskt med å legge til.
– Jeg kjøpte eiendommene tilbake titall millioner kroner billigere enn det jeg solgte dem for. Eierne hadde nok behov for å selge seg litt ned, sier han.

Eiendommene er såkalte kombinasjonsbygg med både kontorlokaler og produksjons- og lagerlokaler. Det er Kyllingstads heleide investeringsselskap IKM Invest som er kjøper av byggene. Største leietager i byggene er IKM Gruppen. Det siste eiendomskjøpet kommer i tillegg til andre eiendomsinvesteringer på rundt 200 millioner kroner tidligere i år.

– Det er gode muligheter for oss som har likviditet, sier Kyllingstad.

Det er ikke så mange år siden likviditeten var adskillig mer presset for Kyllingstads selskaper. Da falt dårligere markeder sammen med et samlivsbrudd som innebar store utbetalinger.

Ingen mørke skyer

Nå tror Kyllingstad de gode tidene vil vare en stund.
– Jeg ser ingen mørke skyer. Det ser ut til å være god aktivitet på sokkelen ut 2026, sier han.

De lyse utsiktene henger sammen med veldig mange større utbyggingsprosjekter på sokkelen og stor ventet vekst innen fornybarområdet. Frem mot 2030 skal det blant annet investeres kraftig i havvindprosjekter på norsk sokkel. Leverandører som IKM Gruppen har tidligere slitt med å tjene nok penger i oppgangsperioder. Det er endret, mener Kyllingstad.

– Leverandørindustrien har større kapitaldisiplin, samtidig som vi får lengre kontrakter å jobbe med, sier Kyllingstad.
Veksten gir også mange nye ansettelser. Hittil i år er antall ansatte i IKM Gruppen økt fra 2900 til 3300.

– Neste år regner vi med å øke med 200 nye, sier Kyllingstad.