Bråbrems i kjøp og salg av næringseiendom. Men lokalt finansselskap skal shoppe for 500 millioner

Stian Pedersen og Sveinung Byberg i Kraft Finans skal handle næringseiendom for minst 500 millioner kroner i 2024.
Foto: Kraft Finans

av Kjell Ivar Gilje Grøndal, Aftenbladet
PUBLISERT: 30. DES 23

For to år siden ble det kjøpt og solgt næringseiendom i Stavanger-regionen for over 10 milliarder. Det var ny rekord. I år er det bom stopp – og et historisk bunnivå med 2 milliarder. Det vil Sandnes-selskapet Kraft Finans utnytte.

– Historisk er det de som kjøper eiendom i nedgangstider, som relativt sett har blitt vinnerne. Hvis historien gjentar seg, kan den kommende perioden gi spennende muligheter, sier administrerende direktør i Kraft Finans, Sveinung Byberg, til Aftenbladet.

75 millioner fra lokale investorer

Finansselskapet, som har hovedkontor i Sandnes, skal altså kjøpe næringseiendom til gunstige priser når markedet er på bunn. Det betyr konkret at de skal bruke rundt 500 millioner kroner på næringseiendom det neste året.

Fondet skal også hente ytterligere kapital i 2024, noe som vil ta den totale investeringen innen næringseiendom opp i flere milliarder kroner over de neste årene. Interessen for fondet har vært spesielt stor på Nord-Jæren.

– Totalt gikk våre investorer inn med 164 millioner kroner. Resten er lånefinansiert. 75 millioner ble investert gjennom vårt Sandnes-kontor, noe som vitner om at våre kunder har en langsiktig tro på næringseiendom, sier Alf Rune Svee, som er leder for rådgivning ved Sandnes-kontoret.

Maaseide største eier

Kraft Finans, som er 45 prosent eid av Bjørn Maaseide, er også i sluttforhandlinger om fire nye eiendommer, og det er forventet at disse sluttføres i januar/februar.

– Når usikkerheten i markedet er stor, så er det ofte kjøperne som får de beste mulighetene. Vi mener at det er riktig timing for å investere nå, og at det kan vise seg å bli veldig gunstig, sier leder for Kraft Finans sin eiendomsavdeling, Stian Pedersen.

Rygg og Kyllingstad kjøpte

Kjøp og salg av næringseiendom i Stavanger-regionen har imidlertid fått en voldsom dupp det siste året. For to år siden ble det omsatt for over 10 milliarder kroner, mens tallet i år bare er på rett over 2 milliarder kroner, ifølge en fersk rapport fra Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom.

– De økte rentene har skapt en betydelig usikkerhet i markedet. Vi opplever at det ikke er skapt et nytt markedskryss for verdier på næringseiendom og kjøper og selger har ulike oppfattelse på verdiene, sier leder for næringseiendom i Sparebank 1 SR-Bank, Jan Inge Røyland, til Aftenbladet.

En av de største transaksjonene i år sto forretningsmannen og grunder Bjørn Rygg for da han kjøpte det gamle ConocoPhillips-bygget i Randaberg for rundt 100 millioner kroner. En annen stor transaksjon var da Hermez-familien solgte Havnelager-tomten i Stavanger Øst til Union-gruppen. Kjøpesummen er ukjent, men ifølge Newsec, som er Nord-Europas største innen eiendomsforvaltning, var den transaksjonen den klart største i Stavanger-regionen i år.

I en fersk rapport nevner Newsec også IKM Eiendom sitt kjøp av Skagen 21 som et av de største i Stavanger-regionen i år. Det er grunder og investor Ståle Kyllingstad som eier !KM-konsernet. Puben Cardinal, nattklubben Hexagon, Champs sportsbar og Chevys er blant leietakerne i Skagen 21.

Så hva skjer i 2024?

Så er spørsmålet hvordan markedet blir for næringseiendom framover? Jan Inge Røyland spår at det vil bli flere kjøp og salg i 2024 enn hva tilfellet var i år. Men at det vil ta tid.

– Det er alltid spennende å se litt inn i glasskulen. Jeg tror at markedet vil ta seg noe opp sammenlignet med i år. Ikke nødvendigvis allerede fra januar og februar, men jeg tror vi gradvis vil se økt Mange investorer sitter nå på gjerdet og venter, men jeg er ganske sikker på at mange kommer til å slå til nå når prisene er gunstige, sier Røyland.

Kontorledigheten går ned

I sin rapport har han også sett nærmere på kontorledigheten i Stavanger­ regionen. Den er nå på 7,8 prosent mot 8,2 prosent i vår. Ledigheten tilsvarer 189.000 kvadratmeter.

– Vi ser en utvikling i at de ledige kontorlokalene blir eldre. Det er en trend at leietakere i dag stiller høyere krav til at lokalene skal være moderne, fremtidsrettet og tilfredsstille både energikrav og beliggenhet nær til offentlig kommunikasjon, sier Jan Inge Røyland.

Han mener derfor det må bli økt fokus på rehabilitering av eksisterende lokaler.

– Det er høyt volum på nybygging av kontor med innflytting i 2024 og 2025. Vi mener at det må blir enda mer fokus på rehabilitering av eksisterende lokaler i tillegg til nybygg. Dette gjelder både på Forus og i Stavanger sentrum hvor det står mange ledige kvadratmeter i lokaler som ikke er moderne og fremtidsrettet.

For kort tid siden sto Smedvig-prosjektet Ark Site 4016 klart på Åsen – et bygg på rundt 10.000 kvadratmeter og allerede rett over nyttår flytter de første leietakerne inn i Base Propertys nye høyhus K8 midt i Stavanger sentrum. Dette bygget er 16.000 kvadratmeter. Og etter hvert vil Akers nye storstue i Jåttåvågen stå ferdig med sine 71.000 kvadratmeter.

Stigende leiepriser i sentrum

Rapporten til Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom viser også at leieprisene er noe stigende – både i Stavanger sentrum og på Forus.

– Leieprisene i sentrum har økt betydelig gjennom de siste årene. Markedsprisen for kontorareal av høy standard ligger nå opp mot 3600 kroner per kvadratmeter. Men vi er også kjent med at det er oppnådd leiepriser på 3900 kroner per kvadratmeter, sier Røyland.

Til sammenligning ligger kvadratmeterprisen på høy standard på Forus mellom 1200 og 1600 kroner.